Iranian Enginer and Doctor

The Hossein Shahmohammadi Website

Iranian Enginer and Doctor

The Hossein Shahmohammadi Website

پرتوفرابنفش چیست؟

پنجشنبه, ۵ شهریور ۱۳۹۴، ۰۵:۴۱ ب.ظ

پرتوفرابنفش

پرتو فرابنفش چیست ؟
پرتو فرابنفش به طور روز افزون به جای گاز کلر به عنوان ضد عفونی اولیه بخصوص ضدعفونی آبهای تمیز زیر زمینی با محتوی مواد آلی کم ، آب فرآوری صنعتی ، بویژه صنایع غذایی و نوشابه سازی و همچنین برای ضدعفونی پسابهای فاضلاب بکار می رود . برای فاضلاب ، اثر ضد عفونی کننده کافی است و همزمان از محصولات جانبی که ممکن است برای محیط زیست طبیعی خطرناک باشند نیز پرهیز شده است ...


١-٢ - پرتو فرابنفش چیست ؟
نور فرابنفش جزیی از طیف الکترو مغناطیس است که بین اشعه ایکس و نور مرئی واقع شده است . بنابراین نور فرابنفش قابل دیدن نیست . فرابنفش با طول موجی بین ١٠٠تا ٤٠٠ نانومتر به Vacuum U.V. , UV-C , UV-B , UV-A (شکل ١ ) تقسیم می شود . پرتو فرابنفش چندین کاربرد دارد . باند UV-A به عنوان جاذب حشرات در حشره کشهای برقی بکار می رود . UV-A در ترکیب با UV-B در لامپهایی که برای آفتاب سوختگی بکار می رود ، استفاده می شود . به منظور ضد عفونی کردن، UV-C و بخشی از UV-B بین ٢٠٠ و mm ٣١٥ بکار می رود . این باند مسئول خواص باکتری کشی پرتو فرابنفش است .


١- مزایای کاربرد پرتو فرابنفش:
پرتو فرابنفش برای بسیاری از کاربردهای ضدعفونی نسبت به روشهای شیمیایی دارای مزایای زیر است :
- باکتری کشی و ویروس کشی موثر .
- تاثیر فوری .
- هزینه های سرمایه گذاری و اجرایی کم .
- عدم مسمومیت .
- نداشتن محصولات جانبی مضر .
- عدم افزایش جامدات محلول .
- نداشتن اثرات خورنده .
- عدم نیاز به مراقبتهای ایمنی یا جابجایی مواد خطرناک .
- نداشتن باقیمانده پایدار .


٢- تاثیر باکتری کشی پرتو فرابنفش:
پرتو فرابنفش برعلیه کلیه میکروارگانیسم ها شامل باکتریها ، ویروسها ، قارچها ، کپکها ، مخمرها ، وجلبکهای موجود در آب ، هوا و سطوح موثر است . نور فرابنفش با طول موج nm ٢٦٥ بیشترین اثر غیر فعال سازی میکروارگانیسم ها را دارد ، اما تمام طول موجهای بین nm ٢٠٠ و nm ٣١٥ نیز دارای اثرند ( شکل ٢ ) اگر چه تمام میکروارگانیسم ها میتوانند بوسیله پرتوفرابنفش غیر فعال شوند ، برخی از آنها نسبت به بقیه مقاوم ترند .

اصول ضد عفونی با پرتو فرابنفش آسیب هسته ژنیتکی سلول ، با از هم پاشیدن دی اوکسی ریبونوکلئیک اسید(DNA‌) و ریبونوکلئیک اسید(RNA) . نور UV-C در طول زنجیره وراثتی هر جا که بازهای تیمین یا تیمین و اوراسیل مقابل هم قراردارند ، باعث برقراری پیوند بین این بارها گشته و با تشکیل پیوند بین دو باز تیمین و یا تیمین - اوراسیل ، رشته های وراثتی قادر به نسخه برداری نخواهند بود . بنابراین تولید مثل میکروارگانیسم خاتمه می یابد . حساسیت DNA میکروارگانیسم ها نسبت به نور UV-C بر اساس مطالعات مولمانز ( Muelemans ) تابع طول موج بوده و یک منحنی توزیع نرمال نشان میدهد . ( شکل ٢ )
علاوه بر طول موج nm ٢٦٥ مخرب DNA ، انرژی ساطع شده در طول موجهای نزدیک nm ٢٢٠ نیز برای میکرووارگانیسم ها کشنده است . در این طول موجها پروتئین ها و آنزیمهای میکرووارگانیسم نیز تحت تاثیر قرار میگیرند . پروتئین در دیواره سلولی میکروارگانیسم یافت شده و برای زندگی آن حیاتی است .

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۶/۰۵
حسین شاه محمدی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی